assalamualaikum..konnichiwa...minna pernah dengar sashimi?tentu pernah kan...kali ini sy mahu kongsikan serba sedikit mengenai sashimi pula..
Sashimi merupakan makanan mentah yang
dipotong dan sangat popular di jepun. Biasanya, sashimi boleh dibuat daripada
makanan laut , namun terdapat juga sashimi yang dibuat daripada daging lembu,
kuda, dan rusa. Saiz sashimi secara tipikalnya antara 2.5 cm lebar dengan 4 cm
panjang dan 0.5 cm tebal.
Contoh hidangan sashimi
Perkataan sashimi membawa maksud badan
yang ditusuk; sashi( ditusuk), mi (badan/daging). Sashimi telah digunakan dalam
bahasa inggeris dan selalunya untuk merujuk kepada penyediaan ikan yang tidak
dimasak. Masyarakat bukan berbangsa jepun sering keliru antara sashimi dan
sushi. Sebenarnya sushi merujuk kepada masakan yang dibuat daripada nasi yang
diletakkan cuka dimana ikan mentah merupakan salah satu bahan untuk membuat
sushi. Selain itu, kebanyakan sushi
turut mengandungi makanan laut yang dimasak.
Sashimi boleh dihidangkan bersama-sama
dengan sup miso dan nasi dalam bekas yang berlainan. Dalam hal ini, potongan
daging/makanan laut mentah dihias dengan daun shiso. Sesetengah restoran
menjadikan lebihan ikan sebagai hiasan untuk hidangan sashimi tersebut.
Di jepun, sashimi boleh didapati di
pelbagai jenis restoran dan kebanyakannya di izakaya. Selain itu sashimi juga popular sebagai salah satu menu
dalam set makanan teishoku.
Bagaimana untuk makan sashimi?
Kebanyakan sashimi boleh dimakan dengan
mencelupnya ke dalam sebekas kecil sos soya. Bergantung kepada jenis sashimi,
sedikit wasabi boleh diletakkan ke atas potongan sashimi tersebut. Dalam hal
ini, kebanyakan masyarakat jepun percaya bahawa sashimi harus dimakan terlebih
dahulu berbanding makanan lain, kerana ianya mempunyai rasa yang paling
menyenangkan .
Apakah jenis sashimi yang paling popular?
Berdasarkan pilihan pelancong , antara
jenis sashimi yang paling disukai oleh para pelancong adalah:
1)
Maguro (tuna)- maguro
boleh dijumpai di semua restoran yang menjual sashimi.
2) saba
(ikan kembung)
3)
tai (biasanya
disediakan pada majlis-majlis tertentu seperti majlis perkahwinan dan sambutan
tahun baru)
4)
sake (salmon)
5)
amaebi (udang manis)-
mempunyai rasa manis, antara tempat yang popular dengan hidangan sashimi amaebi
adalah niigata dan Hokkaido
sumber: http://www.japan-guide.com/e/e2044.html
& wikipedia
No comments:
Post a Comment