assalamualaikum...konbanwa...minna-san malam ni admin didi mahu kongsikan sedikit mengenai makanan jepun iaitu mee soba (makanan kegemaran horikita maki chan berdasarkan rancangan KATTUN)
Soba merupakan nama jepun untuk sejenis tanaman
yang ditanam untuk mendapatkan bijirinnya. Soba digunakan untuk membuat mee soba
(merupakan sejenis mee nipis; mee tebal dipanggil sebagai udon). Tanaman soba
mengambil masa selama tiga bulan untuk dituai. Ini bermakna dalam satu tahun,
soba boleh dituai sebanyak empat kali terutamanya pada musim bunga, musim panas
dan musim luruh. Di jepun, kawasan utama yang mengeluarkan soba adalah di
Hokkaido. Mee soba yang dibuat daripada
soba yang baru dituai dipanggil sebagai shin-soba. Shin-soba adalah
lebih manis berbanding mee soba yang biasa. Mee soba
dijual di seluruh jepun seperti di kawasan seperti stesen keretapi mahupun
restoran –restoran mahal. Soba secara tipikalnya dimakan dengan menggunakan penyepit.
Mee soba dihidangkansecara sejuk (dengan sos) ataupun secara panas sebagai mee
sup.
Cara membuat mee soba
Hidangan mee soba secara sejuk
Mee Soba dimakan secara sejuk pada musim
panas. Ramai mengatakan bahawa untuk menikmati tekstur original mee soba yang unik,
ianya harus dimakan dalam keadaan sejuk. Hal ini kerana, apabila dihidangkan
secara panas, ia boleh mengubah tekstur mee soba tersebut. Dalam keadaan sejuk,
mee soba diletakkan di dalam bekas buluh (zaru) dan kadang-kadang dihias dengan
rumpai laut kering. Sebelum makan, mee soba akan dicelup ke dalam sos tsuyu.
Selepas memakan mee soba, kebanyakkan
orang akan meminum air yang digunakan untuk memasak mee soba (sobayu) yang
dicampur dengan lebihan sos tsuyu.
Mee Soba salad (soba yang sejuk dicampur dengan
bijiran dan dihias dengan sayur-sayuran; hidangan soba sejuk moden di lur
jepun)
Hidangan mee soba secara panas
Mee soba secara panas dipanggil sebagai
mee sup dihidangkan dalam sebekas sos tsuyu. Hiasan popular bagi mee soba panas
adalah shichimi togarashi (campuran serbuk cili)
Mee
soba panas
SUMBER:WIKIPEDIA
No comments:
Post a Comment