assalamualaikum...konnichiwa...semalam admin didi ade berkongsi tentang latarbelakang hokkaidou, sebuah wilayah terbesar di Jepun. Hari ini pula, admin mahu kongsikan mengenai makanan jepun iaitu onigiri. Pertama kali kenal dengan onigiri melalui drama nobuta wo produce, scene mase nobuta no chichi datang ke festival sekolah dan bagi bungkusan makanan kat nobuta...dalam tu ade onigiri,,,nobuta pun kejar kereta ayah die sebab nak bagi onigiri kat ayah die..waktu tu, nobuta nak panggil otousan, tapi x terkeluar dari mulut, yang keluar dari mulut adalah onigiri...hehe..gomen melencong sikit dar tujuan asal.. JYAA,, minna-san...onigiri wa nani??teruskan membaca untuk tahu mengenainya..
Onigiri yang juga dikenali sebagai o-musubi, nigirimeshi atau bebola nasi merupakan makanan jepun yang dibuat
daripada nasi putih. Kebiasaanya Onigiri
berbentuk segi tiga atau bujur dan selalunya dibalut dengan nori (rumpai laut). Namun, ia bukanlah
bermakna anda tidak boleh membuatnya dalam bentuk lain. Secara tradisional onigiri diisi dengan jeruk plum (umeboshi), ikan salmon masin, katsuobushi, kombu, tarako (telur ikan
kod masin yang dimasak) atau apa-apa sahaja bahan dengan rasa masam/masin
sebagai pengawet semulajadi bagi mengelakkan nasi dari basi. Onigiri adalah sangat popular di jepun
sehinggakan terdapat kedai khas yang hanya menjual onigiri sahaja. Onigiri merupakan
makanan yang sesuai dimakan ketika berkelah, hari sukan, aktiviti melihat bunga
sakura (ohanami) dan sebagainya. Secara
literal, onigiri bermaksud memegang sesuatu menggunakan tangan anda.
onigiri
contoh acuan onigiri
Jenis-jenis onigiri
Antara
jenis-jenis onigiri adalah
1) Yakionigiri-
onigiri yang diletak dengan sos soya dan dibakar. Mempunyai rasa yang rangup
dan agak masin.
2) Onigiri chazuke
(onigiri dengan teh hijau)
Yakionigiri
Onigiri chazukeLeaderboard
Bahan-bahan untuk membuat onigiri (untuk 8 biji onigiri)
1. Nasi yang
telah masak
2. Garam
3. Bijan yang
dipangggang
4. Nori (rumpai laut yang dibakar)
5. Bahan-bahan
untuk isi : Jeruk plum (umeboshi), telur
ikan, kepingan bonito
Bahan-bahan untuk membuat onigiri
Sumber:
1.
http://www.shejapan.com/jtyeholder/jtye/living/onigiri/onigiri1.html
2.
http://otakucj.blogspot.com/2012/04/what-is-onigiri.html
4.
http://www.kcpwindowonjapan.com/2012/11/onigiri/
No comments:
Post a Comment