assalamualaikum...ohayougozaimasu...
Takoyaki
Takoyaki
merupakan snek berbentuk bola yang dibuat daripada gandum yang berasaskan keju
dan dimasak di atas kuali khusus untuk memasak tokoyaki. Ia turut dikenali
sebagai bebola sotong. Ia biasanya diisi dengan tempura, bawang hijau, sotong
kurita dan sebagainya . Takoyaki disapu dengan sos dan juga mayonis
takoyaki
Tokoyaki pada mulanya popular di Bandar Osaka (Bandar
terbesar di kawasan Kansai) dan diilhamkan oleh akashiyaki , yang merupakan
bebola kecil yang dibuat daripada sotong dan juga telur. Terdapat banyak
restoran yang berasaskan takoyaki khususnya di kawasan Kansai. Kini, ia turut
dijual di pasaraya dan kedai-kedai.
takoyakiki
Kuali takoyaki,
takoyakiki (たこ焼き器) atau juga dikenali sebagai
takoyaki-nabe (たこ焼き鍋?) biasanya dibuat daripada besi dengan bentuk separuh
bulatan.
Terdapat pelbagai resipi takoyaki seperti ponzu ( sos soya dengan cuka dashi)
dan gomadare (bijan dan sos cuka). Proses
membuat takoyaki adalah agak mengambil masa.
Okonomiyaki
Nama Okonomiyaki merupakan gabungan perkataan okonomi dan yaki.
Okonomi membawa maksud apa yang kamu suka atau apa yang kamu mahu. Manakala
yaki pula membawa maksud yang dimasak atau dipanggang. Dalam hal ini, Okonomiyaki
juga turut berasal dari Osaka. Okonomiyaki merupakan makanan tradisional
masyarakat jepun yang turut dikenali sebagai Pankek jepun atau pizza
jepun. Ia dibuat daripada gandum okonomiyaki,
telur, kubis , daging babi , makanan laut, dan sebagainya. Terdapat kira-kira
30000 restoran di jepun yang menjual okonomiyaki manakala hanya 100 di luar
jepun yang menjual okonomiyaki ini.
Apabila dihidangkan dengan lapisan mee goreng (samaada yakisoba
atau udon) okonomiyaki dipanggil sebagai modan-yaki, nama yang diambil dari perkataan
inggeris iaitu ‘modern’.
Modan-yaki (okonomiyaki gaya Osaka)
Di kawasan Hiroshima , bahan-bahan tidak dicampur tetapi disusun
ke beberapa lapisan. Lapisan tersebut meliputi kubis, daging babi, dan bahan
tambahan lain seperti sotong, sotong kurita dan keju. Mee (udon dan yakisoba)
turut digunakan sebagai lapisan atas dengan telur goreng dan pelbagai sos okonomiyaki.
Dalam hal ini, kubis yang digunakan adalah 3 hingga 4 kali jumlah kubis yang
digunakan seperti gaya Osaka. Susunan lapisan pula boleh berbeza bergantung
kepada tukang masak dan bahan-bahan pula bergantung kepada pelanggan. Gaya ini
dimakan sebagai Hiroshima-yaki atau Hiroshima-okonomiyaki.
Hiroshima-okonomiyaki (okonomiyaki gaya Hiroshima)
Antara kawasan lain di jepun yang terkenal dengan
okonomiyaki adalah Tsukishima, hamamatsu, Okinawa dan sebagainya. Okonomiyaki
di Okinawa dipanggil sebagai Hirayachi dan okonomiyakinya adalah lebih nipis
berbanding kawasan lain. Orang ramai memasak okonomiyaki di rumah, oleh sebab
itu terdapat sedikit sahaja gerai okonomiyaki di Okinawa. Manakala, di
Kishiwada, Osaka, okonomiyaki dipanggil sebagai kashimin-yaki dibuat yang daripada
ayam (babi tidak digunakan)
No comments:
Post a Comment