Assalamualaikum, Selamat Pagi & Ohayou semua~! ^^
Bersempena Hina Matsuri yang jatuh pada hari ini (3 Mac), kami akan sambung sedikit cerita tentang Hina Matsuri yang kami post sebelum ini.
Sebut tentang perayaan, seperti perayaan kita di Malaysia, juadah atau makanan adalah salah satu perkara penting yang membezakan hari perayaan dengan hari-hari biasa. Jadi di sini kami akan membawakan jenis-jenis makanan istimewa yang dihidangkan semasa Hina Matsuri ^^
Hishi Mochi (菱餅, ひしもち)
Hishi mochi ialah sejenis
makanan istimewa yang dihidangkan semasa perayaan Hina Matsuri. Hishi mochi
diperbuat daripada beras dan berbentuk seperti permata. Makanan ini mempunyai
tiga lapisan warna iaitu:
++ Merah
jambu (melambangkan bunga Sakura)
++ Putih
(melambangkan salji)
++ Hijau
(melambangkan rumput yang menghijau (pertumbuhan))
Warna-warna ini juga
sebenarnya melambangkan perubahan daripada musim sejuk ke musim bunga.
Arare (あられ)
Arare ialah sejenis snek yang diperbuat daripada
beras pulut dan diperisakan dengan kicap soya. Saiz dan bentuk yang membezakan
rarae daripada senbei (sejenis snek daripada beras pulut juga tetapi lebih
besar). Arare dinamakan bersempana “pelet salji” Graupel. Arare juga dikenali
sebagai kakimochi.
Rupa bentuk “pelet salji” Graupel
Terdapat pelbagai jenis arare yang berbeza saiz,
warna dan bentuk. Sesetengahnya manis dan sesetengahnya masin. Antara jenis
arare ialah norimaki arare (arare yang dibalut dengan nori (rumpai laut) yang
dikeringkan. Selain itu, terdapat juga kaki no tane (柿の種), diambil sempena rupanya yang berbentuk seperti
persimmon (pisang kaki) (“kaki” ialah persimmon dalam Bahasa Jepun). Kaki no tane kebiasaanya
dijual bersama kekacang dan kombinasi ini dikenali sebagai kakipi (かきピー)
Norimaki arare
Kaki no tane
Osekihan (お赤飯)
Osekihan ialah sejenis nasi
yang diperbuat daripada pulut Jepun yang kebiasaannya dihidang semasa majlis
khas seperti kelahiran bayi, ulangtahun kelahiran, pertunangan, perkahwinan,
cuti dan sebagainya. Osekihan juga dihidangkan semasa Hinamatsuri.
Osekihan adalah sejenis hidangan
nasi yang berwarna kemerahan, diperbuat daripada pulut dan kacang azuki.
Variasi lain makanan ini ialah di mana pulut dicampur dengan beras putih
pendek. Selalunya sekihan akan dihidangkan dengan gomashio atau bijan hitam dan
garam.
Namun pada masa kini,
osekihan (atau sekihan) masih dihidangkan semasa perayaan, namun dinikmati juga
semasa makan tengahari atau makan malam.
***
Menarik, kan? :) Jadi sampai di sini sahaja. Tunggu post kami seterusnya untuk topik menarik yang lain~
No comments:
Post a Comment