onigiri wa nani?

Monday, May 19, 2014

assalamualaikum...konnichiwa...semalam admin didi ade berkongsi tentang latarbelakang hokkaidou, sebuah wilayah terbesar di Jepun. Hari ini pula, admin mahu kongsikan mengenai makanan jepun iaitu onigiri. Pertama kali kenal dengan onigiri melalui drama nobuta wo produce, scene mase nobuta no chichi datang ke festival sekolah dan bagi bungkusan makanan kat nobuta...dalam tu ade onigiri,,,nobuta pun kejar kereta ayah die sebab nak bagi onigiri kat ayah die..waktu tu, nobuta nak panggil otousan, tapi x terkeluar dari mulut, yang keluar dari mulut adalah onigiri...hehe..gomen melencong sikit dar tujuan asal.. JYAA,, minna-san...onigiri wa nani??teruskan membaca untuk tahu mengenainya..

Onigiri yang juga dikenali sebagai o-musubi, nigirimeshi atau bebola nasi merupakan makanan jepun yang dibuat daripada nasi putih. Kebiasaanya Onigiri berbentuk segi tiga atau bujur dan selalunya dibalut dengan nori (rumpai laut). Namun, ia bukanlah bermakna anda tidak boleh membuatnya dalam bentuk lain. Secara tradisional onigiri diisi dengan jeruk plum (umeboshi), ikan salmon masin, katsuobushi, kombu, tarako (telur ikan kod masin yang dimasak) atau apa-apa sahaja bahan dengan rasa masam/masin sebagai pengawet semulajadi bagi mengelakkan nasi dari basi. Onigiri adalah sangat popular di jepun sehinggakan terdapat kedai khas yang hanya menjual onigiri sahaja. Onigiri merupakan makanan yang sesuai dimakan ketika berkelah, hari sukan, aktiviti melihat bunga sakura (ohanami) dan sebagainya. Secara literal, onigiri bermaksud  memegang sesuatu menggunakan tangan anda. 

onigiri


contoh acuan onigiri

Jenis-jenis onigiri
Antara jenis-jenis onigiri adalah
1)    Yakionigiri- onigiri yang diletak dengan sos soya dan dibakar. Mempunyai rasa yang rangup dan agak masin.

2)    Onigiri chazuke (onigiri dengan teh hijau)

Yakionigiri 

Onigiri chazukeLeaderboard

Bahan-bahan untuk membuat onigiri (untuk 8 biji onigiri)
1. Nasi yang telah masak
2. Garam
3. Bijan yang dipangggang
4. Nori (rumpai laut yang dibakar)
5. Bahan-bahan untuk isi : Jeruk plum (umeboshi), telur ikan, kepingan bonito

Bahan-bahan untuk membuat onigiri

Sumber:
1.       http://www.shejapan.com/jtyeholder/jtye/living/onigiri/onigiri1.html
2.       http://otakucj.blogspot.com/2012/04/what-is-onigiri.html
4.       http://www.kcpwindowonjapan.com/2012/11/onigiri/



No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS