SUSHI (Bahagian 2)

Sunday, September 29, 2013

JENIS SUSHI DAN CARA MAKAN


Sushi berlainan dari segi bentuk dan ramuan, tetapi nasi merupakan bahan asas. Kadangkala dua sushi yang berbeza mempunyai ramuan yang sama, hanya berbeza dari segi cara penyediaan. Ada 5 jenis sushi iaitu

Nigirizushi (Nigiri-sushi)

Temakizushi (Temaki-sushi)

Makizushi (Maki-sushi)

Oshizushi (Oshi-sushi)

Chirashizushi (Chirashi-sushi)



1. Nigirizushi 握り寿司
('sushi genggaman tangan','hand-pressed sushi')


Nigirizushi

Nigirizushi ini disediakan mengunakan teknik menggenggam atau mengepal nasi dengan tapak tangan dan jari, manakala netaネタ (makanan laut segar, pada umumnya mentah) diletakkan di atasnya.

Nori,海苔(kepingan rumpai laut) sering dipakai untuk mengikat netaネタ agar tidak terburai dari nasi. Neta juga boleh dalam keadaan yang sudah masak seperti tamagoyaki卵焼き (telur goreng) atau unagi, 鰻 (belut) yang sudah dipanggang.

Nori


Neta untuk Nigirizushi



  • Ikan (sakana魚):

     aji鯵 (selar), iwashi鰮 (sardin), kajikimaguroカジキ鮪 (marlin), karei 鰈(ikan lidah atau ikan sebelah mata kanan) ,saba鯖 (ikan kembung), sanma秋刀魚, katsuo 鰹(sejenis ikan dari keluarga tuna), suzuki 鱸(kerapu), kakap, hamachi ハマチ(ikan sunglir), hiramasaヒラマ 'fishking'), hirame ヒラメ (ikan sebelah), toro とろ (daging perut yang berlemak dari ikan tuna atau tongkol), mekajikiメカジキ(todak), ainameアイナメ('Greenling).

    • Kerang (kai 貝): 
    aoyagi青柳, bakagai馬鹿貝, akagai赤貝, hotategai 帆立貝(tiram), hokkigai ホッキ貝, ubagai姥貝, mirugai ミル貝, mirukuiミルクイ, tsubugaiつぶ貝.
    • Belut (unagi 鰻): 
    anago アナゴ (belut laut), unagi 鰻(belut air tawar)
    • Udang (ebi エビ):
     amaebi 甘エビ, 'blacktiger', kuruma ebi 車エビ, iseebi 伊勢えび('lobster'), botan ebi牡丹えび
    • Ketam (kani カニ):
     zuwaiganiズワイガニ, tarabaganiタラバガニ
    • Telur ikan
    ikuraイクラ (telur salmon) , tobiko とびこ
    • ika イカ (Sotong), uni海胆 (landak laut) , dan tako 蛸 (Kurita)
    • Aburage 油揚げ (tahu goreng), kanikamaboko カニかまぼこ (filet ketam), kamabokoかまぼこ, kampyo 干瓢(tatal labu kering), Kyuuri きゅうり(mentimun), dashimakitamago だしまきたまご (telur gulung), natto 納豆(kacang peram-macam tempe kita la lebih kurang xD), neri umeねり梅 (sos buah plum), negitoroねぎとろ (cecahan daging ikan tuna dengan daun bawang), tsukemono 漬物(sayuran hasil fermentasi).

    Sushi yang dijual di kaitenzushi mempunyai neta yang pelbagai yang bukan datangnya dari  Jepun, seperti miniburger (daging isi hamburger) dan sebagainya, 
    bergantung pada negara tertentu. 
    (Kalau di Malaysia ni, 
    saya pernah nampak sushi yang netanya serunding atau rendang daging) 

    Kaitenzushi 回転寿司 - sushi dihidangkan di atas pelantar yang bergerak di dalam ruangan sesuatu restoran sushi


    Cara makan:


    * Nigirizushi dimakan dengan mencelup sedikit bahagian neta ke dalam kicap masin.
    * Selalunya Nigirizushi dimakan dengan menggunakan tangan,
    tapi boleh juga dimakan menggunakan penyepit.
    * Kalau ikut adab orang Jepun, Nigirizushi biasanya dimakan dengan sekali suap.

    bersambung
    (ketahui jenis sushi yang lain dalam bahagian 3)


    rujukan:

    - "If You Knew Sushi," Urban Legend Reference Pages, 20 Februari 2007
    - Japanese Food Culture. "The History of Sushi". Diakses 2008-07-26.
    - Kouji ITOU, Shinsuke KOBAYASHI, Tooru OOIZUMI, Yoshiaki AKAHANE (2006). "Changes of proximate composition and extractive components in narezushi, a fermented mackerel product, during processing". Fisheries Science 72 (6): 1269–1276. doi:10.1111/j.1444-2906.2006.01285.x.
    -  Zschock, Day. The Little Black Book of Sushi: The Essential Guide to the World of Sushi. Hlm. 14-15. 2005.ISBN 1-59359-961-7.

    No comments:

    Post a Comment

     
    FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS